Μάρτιος, 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Γίνετε μέλος στο oikorodopi.gr και αποκτήστε το προνόμιο της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με τη δράση μας.
μεγέθυνση φωτογραφίας
5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018
Ιούνιος, 2018
Το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι κατά κύριο λόγο να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και κατά δεύτερον να τους ευαισθητοποιήσει σε ατομικό επίπεδο, με στόχο το ατομικό να γίνει συλλογικό και στο τέλος παγκόσμιο.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο θέμα. Για το 2018 το κεντρικό θέμα είναι: “Beat Plastic Pollution, “Νικήστε την πλαστική ρύπανση”.
Ενώ το πλαστικό έχει πολλές πολύτιμες χρήσεις, έχουμε εθιστεί στο πλαστικό μίας χρήσης, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Συνολικά, το ήμισυ του συνόλου των πλαστικών που παράγονται έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά και στη συνέχεια να πεταχτεί.
Τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται πλέον παντού στο φυσικό περιβάλλον, σε τέτοιο βαθμό που οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας γεωλογικός δείκτης της Ανθρωπόκαινης Εποχής!!!
Τα στοιχεία που καταγράφει η νέα έκθεση του ΟΗΕ για τα πλαστικά, είναι απογοητευτικά:
--Έως 5 τρις πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο
--13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαρρέουν στους ωκεανούς ετησίως
--17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών κάθε χρόνο
--1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε λεπτό
--100.000 θαλάσσια ζώα σκοτώνονται από πλαστικά κάθε έτος
--100 χρόνια χρειάζονται για να αποσυντεθεί το πλαστικό στο περιβάλλον
--Στο 90% του εμφιαλωμένου νερού βρέθηκαν πλαστικά σωματίδια
--Το 83% του νερού βρύσης βρέθηκε να περιέχει πλαστικά σωματίδια
--Το 50% των πλαστικών που παράγονται είναι μιας χρήσης
--10% από όλα τα ανθρώπινα απορρίμματα είναι πλαστικά
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας γίνει η αρχή για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και η αφετηρία μιας προσπάθειας για τον καθένα μας, με στόχο να μπορούμε όλοι να λέμε: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ