Μάρτιος, 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Γίνετε μέλος στο oikorodopi.gr και αποκτήστε το προνόμιο της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με τη δράση μας.
μεγέθυνση φωτογραφίας
Παγκόσμια ημέρα της γης 2021
Απρίλιος, 2021
22 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Εμπνευστής της Ημέρας της Γης ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Gaylord Nelson, ο οποίος πρότεινε, το 1970, την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.
Η πρώτη Ημέρα της Γης στις ΗΠΑ, θεωρείται «κομβικό σημείο» για την μετέπειτα εξέλιξη του περιβαλλοντικού κινήματος. Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής. Τη χρονιά αυτή κινητοποιούνται 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες, πράγμα που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία προς την συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» αυτών των προβλημάτων και η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.
Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας την δικτύωση και τον συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων από όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2021, έχει το κεντρικό σύνθημα: Restore our earth (Αποκαταστήστε την γη μας). Το ζητούμενο ήταν και εξακολουθεί να είναι, να μπει η οικολογία στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων και στον σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πραγματικότητα δείχνει, ότι το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε εν μέρει. Η πολιτική εξουσία υιοθέτησε την οικολογική γλώσσα στα προγράμματά της, αλλά δεν τη μετέτρεψε σε πολιτική πρακτική.
Ο άνθρωπος με την λογική του κατακτητή, “κατάφερε” να προξενήσει τεράστιες πληγές-προβλήματα στο περιβάλλον και με την έλλειψη σεβασμού που τον διακατέχει, διαιωνίζει και μεγαλώνει αυτά τα προβλήματα, κάνοντας το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο.
Πρέπει λοιπόν ν’ αποκτήσουμε συνήθειες, στην καθημερινή μας ζωή, που θα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα αν υιοθετήσουμε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης για τη σχέση μας με το περιβάλλον.
Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα την αρχή.
Ας απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας να βάλουν το περιβάλλον σε πρώτη προτεραιότητα και να σταματήσουν να παίρνουν αποφάσεις αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια.
Ας απαιτήσουμε από τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Ας αρχίσουμε να αγαπάμε τον πλανήτη μας.
Ας αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας.
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ