Ιούνιος, 2022
Είμαστε στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής, στην συνεδρίασή του στις 15/6/2022, αποφάσισε την ανανέωση για ακόμη 10 χρόνια του μνημονίου συνεργασίας της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής, με αντικείμενο την λειτουργία του Μουσείου Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας και την εθελοντική προσφορά των μελών μας.
Γίνετε μέλος στο oikorodopi.gr και αποκτήστε το προνόμιο της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με τη δράση μας.
μεγέθυνση φωτογραφίας
2 Φεβρουαρίου 2022 Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων
Φεβρουάριος, 2022
Στις 2/2/1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται, συνολικά, 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, “προστατεύονται” 10 υγρότοποι. Δυστυχώς 7 από τους 10 υγροτόπους της χώρας μας, βρίσκονται στη “μαύρη λίστα” του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύουν: Το Δέλτα του Νέστου, η λίμνη Βιστωνίδα, η Κορώνεια, η Βόλβη, ο Αξιός, ο Αμβρακικός, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.
Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσες ακούμε εκπομπές και δηλώσεις για το περιβάλλον και την σημασία του, ενώ την ίδια στιγμή οι υγρότοποι υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών αποβλήτων, εκροή υγρών αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροϋλοτομία και λαθροθηρία, είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που συμπληρώνουν την σημερινή εικόνα των “προστατευόμενων” υγροτόπων.
Δυστυχώς στις μέρες μας, τα λόγια έχουν περισσέψει και οι πράξεις…. μελετώνται!!!
Οι υγιείς υγρότοποι είναι η φυσική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι η υποβάθμιση ή/και η καταστροφή των υγροτόπων, είναι πολλές φορές μη αντιστρεπτή και ότι η προστασία τους είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Μπορούμε και πρέπει, σίγουρα να βοηθήσουμε όλοι στην προστασία των υγροτόπων, γιατί:
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ