Ιούνιος, 2022
Είμαστε στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής, στην συνεδρίασή του στις 15/6/2022, αποφάσισε την ανανέωση για ακόμη 10 χρόνια του μνημονίου συνεργασίας της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής, με αντικείμενο την λειτουργία του Μουσείου Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας και την εθελοντική προσφορά των μελών μας.
Γίνετε μέλος στο oikorodopi.gr και αποκτήστε το προνόμιο της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με τη δράση μας.
μεγέθυνση φωτογραφίας
5 Ιουνίου 2022 Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Ιούνιος, 2022
Το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι κατά κύριο λόγο να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και κατά δεύτερον να τους ευαισθητοποιήσει σε ατομικό επίπεδο, με στόχο το ατομικό να γίνει συλλογικό και στο τέλος παγκόσμιο.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο θέμα και μια χώρα λειτουργεί ως πρέσβειρα. Φέτος ο επίσημος εορτασμός θα φιλοξενηθεί στη Σουηδία, με τίτλο “We have #OnlyOneEarth. Let’s take care of it” (Έχουμε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΗ. Ας την φροντίσουμε).
Η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια της φύσης και της βιοποικιλότητας, η ρύπανση και τα απόβλητα, κάνουν όλο και πιο δυσοίωνο το μέλλον του πλανήτη μας.
Πολλά από τα οικοσυστήματα της Γης πλησιάζουν σε κρίσιμα σημεία καμπής (της εξάντλησης ή μη αναστρέψιμης αλλαγής), υπό την πίεση μεγάλης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι το 2050, αν τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής παραμείνουν τα ίδια και με δεδομένη την αύξηση του πληθυσμού (αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια), θα χρειαζόμαστε τρεις πλανήτες για να στηρίξουμε τον σημερινό τρόπο ζωής και κατανάλωσης.
Η μόνη λύση για την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος είναι να αναγνωρίσουμε τα όρια που θέτει το ίδιο το περιβάλλον και να περάσουμε από την καταστροφή στην φροντίδα του πλανήτη μας.
Η ευημερία των ανθρώπων δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να κοστίσει το μέλλον της γης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την προσωπική πρόσκληση-πρόκληση για τον καθένα μας, για να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη. Η ημέρα αυτή μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη Γη και να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε παγκόσμια και να δράσουμε τοπικά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας γίνει η αρχή για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και η αφετηρία μιας προσπάθειας για τον καθένα μας, με στόχο να μπορούμε όλοι να λέμε: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ