Μάρτιος, 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Γίνετε μέλος στο oikorodopi.gr και αποκτήστε το προνόμιο της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με τη δράση μας.
μεγέθυνση φωτογραφίας
21 Μαρτίου 2024 Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Μάρτιος, 2024
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Δασών το 2012, για να γιορτάσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους λαούς, για τη σημασία όλων των τύπων δασών. Οι χώρες ενθαρρύνονται να αναλάβουν τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την οργάνωση δραστηριοτήτων που αφορούν δάση και δέντρα.
Για το 2024 το κεντρικό θέμα του παγκόσμιου εορτασμού αυτής της ημέρας είναι: “Forests and Innovation: New Solutions for a Better World - Δάση και καινοτομία: Νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο”.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα ξανακούσουμε τα ίδια μεγάλα λόγια και τις ίδιες διαλέξεις για την αξία του δάσους.
Το δάσος δεν έχει ανάγκη από επετειακές εκδηλώσεις, αλλά από την καθημερινή φροντίδα όλων και κατά πρώτο λόγο του Κράτους.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η εκπαίδευση των νέων είναι σίγουρα το ζητούμενο για μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε και δημιουργεί ο άνθρωπος στα δάση.
Κάποτε η Πολιτεία πρέπει ν’ αναλάβει και τις δικές της ευθύνες. Θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν σχέση με την φύλαξη-επιτήρηση των δασών ή την πρόληψη και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι το δάσος, είναι μια ανεξάντλητη πηγή ζωής, μια όαση υγείας και ομορφιάς, αλλά κι ένα αληθινό καταφύγιο ηρεμίας και ψυχαγωγίας. Η ημέρα αυτή, ας αποτελέσει αφετηρία, για να δραστηριοποιηθούμε και να αγωνιστούμε προς κάθε κατεύθυνση για την προστασία και την ανάπτυξη του δάσους, γιατί:
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ