Ιούνιος, 2017
Το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι κατά κύριο λόγο να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και κατά δεύτερον να τους ευαισθητοποιήσει σε ατομικό επίπεδο, με στόχο το ατομικό να γίνει συλλογικό και στο τέλος παγκόσμιο.
Γίνετε μέλος στο oikorodopi.gr και αποκτήστε το προνόμιο της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με τη δράση μας.
μεγέθυνση φωτογραφίας
22 Μαρτίου 2017 - Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Μάρτιος, 2017
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Φέτος, ο ΟΗΕ επιδιώκει να επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο θέμα: "Wastewater", δηλαδή στα λύματα κι τ’ απόνερα, γιατί στην πραγματικότητα είναι νερό που χάνεται ενώ θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί και ν’ αξιοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους.
Ένας στους 9 κατοίκους του πλανήτη, περίπου 2,6 δισ. άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρώμικο νερό και τις συνθήκες υγιεινής. Ενώ το 1/3 της ανθρωπότητας είναι μόνιμα άρρωστο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και 10 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από το νερό που πίνουν.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), είναι 2η χώρα παγκοσμίως στην κατανάλωση πόσιμου νερού πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2η στο σύνολο των μεσογειακών χωρών πίσω από την Πορτογαλία, με 5.886 κμ ανά κάτοικο διαθεσίμων υδάτων, ενώ η συνολική κατανάλωση δεν ξεπερνά το 12,5% των εσωτερικών υδάτων. Το 86% του νερού που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα αφορά την άρδευση, το 11% την ύδρευση, και το 3% καλύπτει ανάγκες της βιομηχανίας. Το 60% του νερού που αντλείται στην Ελλάδα από λίμνες, και ποτάμια χάνεται λόγω απωλειών από το δίκτυο μεταφοράς του.
Τα παραπάνω δείχνουν, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί, ακόμη, την σοβαρότητα του θέματος, τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και στο επίπεδο του απλού πολίτη. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.
Ας γίνει αφορμή η ημέρα αυτή για να φερόμαστε πιο υπεύθυνα σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το αγαθό, που σύντομα θα είναι δυσεύρετο.
Ας σκεφτούμε σε πόσες καθημερινές μας πράξεις σπαταλάμε ή μολύνουμε το νερό, κι ας αλλάξουμε συνήθειες. Σήμερα…

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ